Een duuurzame bouwmethode
Duurzaam bouwen is een ruim begrip. Bij duurzaam bouwen wordt er rekening gehouden met de effecten op het milieu. Dit houdt niet op bij het kiezen van natuurlijke bouwmaterialen maar gaat bijvoorbeeld ook over de uitstoot van CO₂ door energieverbruik voor verwarming en koeling.
Duurzaamheid uitgelegd
Voordat we ons kunnen gaan verdiepen in duurzame bouwmethodes is het van belang te weten wat duurzaamheid nou eigenlijk is. Is iets duurzaam dan houdt het rekening met:
- De effecten op het milieu bij gebruik van natuurlijke en hernieuwbare bronnen;
- Het transport van het materiaal
- De (schadelijke) stoffen die vrijkomen en het energieverbruik tijdens de productie van het materiaal;
- Economische factoren; bijvoorbeeld of de kosten van het materiaal een redelijke terugverdienfactor heeft;
- Sociale consequenties; bijvoorbeeld of het materiaal veilig te gebruiken is door de eindgebruikers;
- Toekomstige effecten; wat betekent het gebruik van dit materiaal voor de volgende generaties?
Begin bij een duurzaam ontwerp
Het begint dus al met een duurzaam ontwerp. Denk goed na wat je wilt gaan bouwen, hoe je het wilt gebruiken en maak bewuste keuzes in bouwwijzen en materialen.
Een duurzaam ontwerp gaat uit van de volgende principes:
- Energie-efficiënt
- Gebruik van duurzaam geproduceerde of gerecyclede materialen
- Producten van goede kwaliteit met een lange levensduur
- Hergebruik en recycling van producten
- Beperken van de ecologische voetafdruk
Gebruik duurzame materialen
Duurzame materialen zijn afbreekbaar en recyclebaar, zoals glas, aluminium en staal. Ook hernieuwbare materialen, zoals kunststoffen uit natuurlijke grondstoffen en hout zijn duurzame materialen die in de bouw gebruikt worden. Echter, niet alle natuurlijke materialen zijn vanzelfsprekend duurzaam. Denk bijvoorbeeld aan hout waarvoor regenwouden gekapt worden. Kies daarom voor lokale/regionale producten. Duurzaam bouwen betekent ook keuzes maken in het materiaal dat het meest geschikt is voor het bouwproject en toch de kleinste ecologische voetafdruk achterlaat. Denk hierbij ook eens tweedehands bouwmaterialen zoals hout, tegels, isolatieplaten of gerecycled metaal zoals ijzer, koper en aluminium.
Met diverse keurmerken wordt aangetoond dat jouw bouwproject duurzaam is uitgevoerd en dat je gebruik hebt gemaakt van duurzame producten.
- FSC- label of PEFC-keurmerk
Duurzaam hout herken je aan het FSC-label of het internationale PEFC-keurmerk. Beide garanderen dat het hout afkomstig is uit duurzaam bosbeheer.
- DUBOkeur
Veel bouwmaterialen krijgen een DUBOkeur die laat zien dat het tot de milieuvriendelijkste producten in zijn soort behoort. Dit keurmerk wordt door NIBE (Nederlands Instituut voor Bouwecologie en Ecologie) afgegeven.
- BREEAM-NL
BREEAM-NL is een keurmerk voor nieuwbouwprojecten en grootschalige renovaties van kantoren, retail, scholen, industriële gebouwen, woningen en datacenters. Met dit keurmerk worden gebouwen beoordeeld op negen verschillende duurzaamheidsonderwerpen: management, gezondheid, energie, transport, water, materialen, afval, landgebruik en ecologie en vervuiling.
De meest duurzame manier van bouwen
Een van de duurzaamste manieren van bouwen is houtskeletbouw (HSB). HSB is een bouwmethode dat bestaat uit houten spanten met daartussen isolatie. Deze bouwmethode wordt meer en meer in Nederland toegepast. Het grote voordeel van HSB is dat het milieuvriendelijk is. Voor het delven van grondstoffen voor bijvoorbeeld beton komt veel meer CO₂ vrij dan bij het kappen van hout.
Bouwen met CLT wordt de trend van het komende jaar. Waar je in houtskeletbouw werkt met een houten frame van balken, bouw je bij CLT met massieve houten panelen. Deze houten panelen zijn samengesteld uit kruislings gelijmd hout, worden vaak geprefabriceerd (reductie van de bouwtijd) en evenaren de sterkte van gewapend beton. CLT is meer geschikt om mee de hoogte in te bouwen.
Samengevat; de principes van duurzaam bouwen
Duurzaam bouwen; zo ongeveer een begrip, maar toch is het moeilijk om duurzaam bouwen concreet te definiëren. Voor sommigen betekent het zonnepanelen plaatsen en aan waterbesparing doen. Voor anderen betekent het een energiezuinig projectontwerp met ecologische materialen, natuurlijke isolatie en groene stroom.
- Ecologische vereisten
Een energiezuinige woning is natuurlijk in de eerste plaats zo ecologisch mogelijk. Dit houdt onder andere in dat je duurzame bouwmaterialen gebruikt. Duurzame bouwmaterialen worden gekenmerkt door hun hernieuwbare, recyclebare of onuitputtelijke karakter. Ecologische bouwmaterialen komen uit je directe omgeving zodat het transport niet belastend is voor het milieu. Duurzaam bouwen betekent ook efficiënt bouwen, let op tijd en hoeveelheid van de materialen.
- Natuurlijk! Duurzaam wonen
De bouwmaterialen die gebruikt worden in een duurzame woning mogen natuurlijk niet giftig of schadelijk zijn. Ze verspreiden ook geen bacteriën of schimmels. Duurzaam bouwen vereist ademende bouwmaterialen. Een duurzame woning is bovendien goed geïsoleerd en maakt gebruik van natuurlijk licht en natuurlijke verwarming en ventilatie.
- Hand in hand
Duurzaam bouwen is gestoeld op de principes van geometrie, harmonie en proportie en draagt bij aan comfortabel wonen.
- Sociaal verantwoord
Een duurzame woning is ook een weerspiegeling van het lokale karakter van de omgeving. Duurzaam bouwen doe je het liefst ver weg van drukke verkeersaders en industriecentra.